Illóolajok: nem minden gyógyít és egészséges, ami illatozik!

Tegyük rendbe a fogalmat!

Manapság annyi termék sorolt be a piacra illóolaj megnevezés alatt, hogy aki tapasztalati úton szeretne megismerkedni evvel a tradicionális gyógyászati metódussal, megilletődötten távozhat a színről. Mert nem minden gyógyít és egészséges, ami illatozik, még ha profi barna üvegfiolába is zárta a gyártó.

Berber Beauty olajokGyakorta találhatunk a piacon hamisítványokat, amelyeknél fennáll a szintetikus vegyi anyagokra való irritáció lehetősége. Nem kellemes tünete ennek például a kontakt dermatitisz, avagy népies nyelven a csalánkiütés, ami zavaró következménye a szintetikus illat- és adalékanyagok kozmetikumainkba való gátlástalan beleturbózásának.

De mik akkor az illóolajok?

Az illóolajok akár több száz, a természet által előállított vegyület illatos elegyei, melyek egyike-másika serkentő, némelyik pedig nyugtató hatással van az emberi szervekre és az idegrendszerre.

Eredetük a növények leveles hajtásaiban, virágzatában vagy gyümölcstermésének héjában van. Forró gőzzel eresztik át a növényi részeket („tüzes égetés” vagy lepárlás), majd a felszálló meleg párát, amiben már az illó növényi aromák is jelen vannak, lehűtik. A víz és az illóolaj fajsúlykülönbsége miatt a lecsapódó folyadékelegy végül szétválik. A víz tetején úszik a gyógyító esszencia, amelyet lefejtenek a felszínről. A virágszirmokba rejtett kompozíciókat is ki tudjuk nyerni, ez esetben a virágszirmokat olajjal átitatott lapra terítik. Az érési idő folyamán az illó anyagok az olajba oldódnak, amiből azután alkohol segítségével kiválasztják az illóolaj tartalmát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

u6MW

Please type the text above: