Az aromaterápia varázslás, művészet és gyógyító eszköz. Védi a fizikai testet számos kórokozótól, erősíti az immunrendszert. Felszakíthatjuk vele a hurutos képleteket, és kilazíthatjuk a túlfeszített izmokat. Az illóolajak égésekre, csípésekre is jók, és a lélekre is hatnak – ha szakavatottan nyúlunk hozzájuk. Kleopátra is használta őket!

cleo1

MIK AZOK AZ ILLÓOLAJAK?

Az illóolajok tömény folyadékok, amelyek komplex, illékony vegyületeket tartalmaznak, és növények különböző részeiből vonják ki őket. Levélből, hajtásvégből, virágsziromból, gyümölcshéjból, fakéregből és levelekből. Előállíthatják őket

  • desztillációval,
  • préseléssel vagy
  • oldószeres kivonással.

aroma19

Tudtad? Az illóolajok nevüktől eltérően nem olajok, mivel az olajok fő tulajdonsága az, hogy fehér papírra cseppentve zsíros nyomot hagynak, és szobahőmérsékleten jelentéktelen a párolgásuk. Ezzel ellentétben az illóolajoknak éppen az a legjellemzőbb tulajdonsága, hogy szobahőmérsékleten is jelentős gyorsasággal párolognak, és párolgásuk után sem hagynak nyomot!

Ezen tulajdonságát használjuk fel az illóolajok tisztaságának megállapítására is, ugyanis ha elillan a fehér papírra cseppentett illóolaj, és a papíron a legkisebb nyomát is látjuk a cseppnek, akkor nem 100 százalékosan tiszta a vizsgált illóolaj. Az illóolaj tehát sok vegyületből álló, vegyes komponensű, folyékony halmazállapotú, 100 százalékban illékony anyagok elegye, amely alkotórészei miatt jelentős gyógyhatással bír.

  • Fényre,
  • hőre,
  • levegőre érzékenyek, mert azok elősegítik az oxidációt és gyantásodást.

aroma14Az illóolajok színe áttetsző, bár van ámbra vagy sárga színű olaj is, mint például a pacsuli- vagy narancsolaj.
Mivel a növény valódi eszenciáját tartalmazzák, ezért csak kis mennyiséget kell belőlük használni. Nem szabad összetéveszteni őket a parfümolajokkal, mivel ez utóbbi anyagokat mesterségesen állítják elő, ezért terápiás hatásuk nincs.

Hatásuk nemcsak a limbikus rendszer befolyásolása révén érvényesül, hanem rendkívül összetett mivoltunknál fogva más, az emberi testi működését jótékonyan befolyásoló egyéb hatásaik is vannak. Így kiváló antiszeptikus hatásuk jól érvényesül mind a belsőszervi (légző-, emésztő-, keringési szervek), mind pedig a külső (bőr, száj- és orrüreg, fül stb.) fertőzéses megbetegedések esetén.

aromath3

Jó tudni!

Az orrüregünkben csupán egy négyzetcentiméternyi helyet foglaló szaglószervünk mintegy 100 millió szaglósejtet működtet.
Ellentétben a látással, a hallással, az inger innen közvetlenül jut el az agyba, lévén a szagló nyálkahártya sejtjei agyidegsejtek. Ez az egyetlen érzékszervünk, amelynek révén a központi idegrendszer közvetlen kapcsolatban áll a külvilággal.
Míg a látás, a hallás esetében az ingerületek egy szelektáló, cenzúrát gyakorló, védelmet biztosító szűrő közbeiktatásával jutnak el rendeltetésí helyükre, addig a szagingerekkel szemben „védtelenek” vagyunk, mert közvetlenül agyunk legősibb részébe, a limbikus rendszerbe jutnak el, jelentős befolyást gyakorolva életműködésünkre, ezáltal közérzetünkre, viselkedésünkre!