gyumolcsok8

Azt ma már mindenki tudja, hogy az egészségmegőrzés egyik alappillére a sav–lúg-egyensúly harmóniája. Főképp a táplálkozással, valamint a testápolással foglalkozó szakemberek hívják fel a figyelmünket a bázikus életmód fontosságára és a savasodásból fakadó degenerációk veszélyeire.

Napjaink egyik potenciális betegségfaktorának tekinthető az a kibillentség, amely élvezeti cikkek, savasító táplálékok és silány élelmiszerek túlzott fogyasztásából származik. Hogy mindannyian tisztán értsük, mit is jelent a BÁZIKUS TESTÁPOLÁS, néhány fogalmat érdemes kibontani. Kezdjük talán azzal, mit is jelent a pH-érték, az elsavasodás vagy a civilizációs mérgeződés.

SAV–BÁZIS-EGYENSÚLY

Az alábbi ábra jól mutatja, hogy a sós víz éppen a 8-as tartományba esik – ez az a közeg, amely az anyaméhéhez hasonló bázikus, lúgos közeget alkot.

PH_Color_Chart

POTENTIA HYDROGENII – „a hidrogén ereje”

A pH-érték skálája azt jelzi, hogy egy-egy oldat (ez esetben a vérünk, nyiroknedveink vagy a vizeletünk) mennyire savas vagy lúgos, tehát mennyi benne a pozitív elektromos töltésű savmolekula (hidrogén) ami a savasságért, illetve a negatív elektromos töltésű bázikus molekula (hidroxil- avagy OH-csoport), ami a bázikusságért felelős atomcsoport.

A skálát 1-től 14-ig számozzák, a 7-es a semlegesség pontja. A semleges oldatban egyenlő mértékben találhatók a pozitív töltésű hidrogénionok és a negatív töltésű OH-ionok, azaz hidroxilcsoportok. Amely oldat pH-ja 0-7 között van, az SAVAS KÉMHATÁSÚ, amelyik 7-14 közötti pH tartományba esik, az BÁZIKUS KÉMHATÁSÚ.

AZ EMBERI SZERVEZET pH-ÉRTÉKE

Az emberi test pH-ja az emésztőcsatorna különböző részein eltérő értékeket mutat.
A száj pH értéke enyhén lúgos kéne legyen, a gyomor erősen savas (sósav), a vékonybél bázikus (máj, epefolyadék), a vastagbél pedig semleges értékekben működik harmonikusan. Amikor a szervezet ideális pH-egyensúlya felborulni látszik, a test kénytelen ásványi anyagokat elvonni a test raktáraiból, hogy a savakat mielőbb közömbösítse. Hiszem, ha a savak a vér–agy-gáton átjutva megtámadják az agy szöveteit, akkor az emberi szervezet elveszítheti legfőbb szabályozóját, a mindent igazgató idegrendszert.

SEJTJEINK KÉMIÁJA

A sejtek mind önálló élettel bírnak, saját anyagcserével és önszabályozó mechanizmussal. Sejtjeink jóléte, azaz kiegyensúlyozott kémiai állapota határozza meg az általuk felépített szövetek-szervek működést, amit nap mint nap magunk is befolyásolunk: avval, amit megeszünk, megiszunk, és amit testápolás, szépítkezés gyanánt magunkra kenünk.

Szervezetünk általános működése (pl. légzés, tápanyagok bontása, anyagcsere-folyamatok) során is savanyú anyagcseretermékek szabadulnak fel.  Azonban a vér pH-értéke 7,35-7,45 között, kizárólag csak ezen pici intervallumban mozoghat, tehát a testben állandó szinten tartva, ez az enyhén lúgos vérállapot az, ami támogatja a szervezet kényes belső kémiai egyensúlyát. A szervezetnek a vérben ezt a pH-közeget mindenáron fenn kell tudja tartania, hiszen a savas közeg szövetkárosító hatása akár halálos katasztrófához is  vezethetne, de a túl lúgos közeg is éppúgy ártana. Így érthető, hogy a testünk mindent megtesz, hogy a vérünkben ezt az ideális pH egyensúlyt fenntarthassa!

AZ ELSAVASODÁS FŐ OKA

A máj, a tüdő és a vese ásványi anyagok segítségével közömbösíti a testbe jutó savakat: egy hatékony pufferrendszert alkotva. A májunk, a tüdőnk és a vesénk (az ásványi anyagokat felhasználva a közömbösítésre) fenntartja szervezetünk  harmonikus sav–bázis-egyensúlyát.
Speciális, ún. gyengesav-kibocsátó rendszerükkel szódabikarbonátot szívnak be a rendszerből, ami azután megköti ezeket a gyenge savmolekulákat, és mivel ezek csak gyenge savak voltak, marad energiája a beáramló nagyobb potenciájú savfelesleg megkötésére is, ami így közömbösül. Ha viszont a pufferrendszer kapacitása a nagy savhullám következtében kimerül, akkor a  szervezet elkezdi a test alapvető fontosságú tárhelyeiről elvonni az ásványi anyagokat.

Ásványianyag pótlás? Kívülről is lehetséges!
Ásványianyag pótlása? Kívülről is lehetséges!

ÁSVÁNYIANYAG-LERAKATAINK VÉDELME

Ásványianyag-raktáraink a testünkben: a haj és a fejbőr, a köröm, a bőr, a csontok, az erek, a porcok, az ízületi tokok, az inak és a vér. Ezek egészségünk őrzői, éppen ezért fontos tudnunk, hogy a test szükség esetén a savak közömbösítéséhez szükséges ásványokat éppen ezekből az értékes raktárainkból használja fel!

Innentől kezdve ezek az ásványi anyagok, amelyek közömbösítik a savat, a fent felsorolt szöveteinkből – a csontjainkból, bőrünkből, ízületeinkből fognak hiányozni! 

Dr. Jentshura  kutatásai azt mutatják, hogy az életmódunkkal járó elsavasodás a közvetett oka lehet számos civilizációs betegségként ismert jelenségnek – mint a csontritkulás, a fogbetegségek zöme, a bőrproblémák, a hajhullás, és a belső szerveink korai elöregedése!

MIK IS A SALAKANYAGOK?

A kémiai folyamatokat tovább nézve, a bázikus ásványi anyagok és a savak egy semleges kémhatású sós vegyületet képeznek. Ez a kialakult kristályos vegyület a SALAKANYAG. Ez a sós vegyület az a fájdalmas lerakódás, amit köszvény, reuma, de később más betegségek formájában is észlelhetünk. Ez felelős a narancsbőrért éppúgy, mint hosszú távon akár a szív- és érrendszeri betegségekért is!