Mi az a BALNEOLÓGIA?

balneológia a gyógyforrásoknak, gyógyvizeknek a gyógyfürdői alkalmazásával és hatásaival foglalkozó tudomány, magyarul gyógyfürdőtan. A közönséges vízben fürdéskor a víz fizikai tényezői (hőmérséklete, nyomása, felhajtó ereje) hat a szervezetünkre. Ezeket a hatásokat használja fel a vízgyógyászat, más néven hidroterápia. A gyógyvizek esetében a fent leírt hatásokat a gyógyvízben oldott állapotban megtalálható ásványi anyagok hatásai egészítik ki.

balneo5

A balneológia nem csak a víz gyógyító hatását aknázza ki, de elterjedt az agyag– és iszapfélék felhasználása is. A gyógyhelyeken már nem csak a gyógyvizet használják fel kezelésre, hanem iszapkezelést, ivókúrát, inhalálást, mechanoterápiát (gyógymasszázst) és diétát is alkalmaznak.
Ezekhez még hozzájárulnak a klíma, a környezetváltozás, és az ezekkel járó lelki hatások is. A felsorolt tényezők együttes alkalmazására a 
gyógyhelyi kúra vagy fizioterápia elnevezést is használjuk. A szó a görög füzisz szóból származik, és magyarul természetet jelent.

A KÜLÖNBÖZŐ GYÓGYVIZEK SPECIÁLIS HATÁSAI

balneo2

 • kalciumos és a jódos vizek gyulladásos mozgásszervi megbetegedések esetén hasznosak.
 • kéntartalmú vízben való fürdőzést a degeneratív gerinc- és végtagízületi bántalomban szenvedőknek javasolják, de a bőrbetegeknek is jót tesz.
 • szénsavtartalmú vizeket szívbetegeknek, perifériás keringési zavarokkal küszködőknek ajánlják.
 • konyhasós vizek nőgyógyászati és urológiai gyulladások mérséklésére alkalmasak.
 • radonos gyógyvizek elsősorban fájdalomcsillapításra használhatók.

BALNEOTERÁPIÁVAL SZÁMOS PANASZ ÉS BETEGSÉG HATÉKONYAN KEZELHETŐ – KÖZÜLÜK NÉHÁNY TÜNET A HÁZI WELLNESSZEL IS KARBANTARTHATÓ!

Csak néhány példa, a teljesség igénye nélkül:

 • idült ízületi gyulladás,
 • kopásos gerinc- és ízületi elváltozások, köszvény,
 • idült derékfájás,
 • porckorong-megbetegedések,
 • felső légúti rendellenességek,
 • egyes emésztőrendszeri és anyagcsere-betegségek,
 • egyes szív- és keringési betegségek,
 • idült bőrbántalmak,
 • balesetek, valamint csont- és ízületi műtétek utáni utókezelés…

well7

A FÜRDŐREAKCIÓ JELENSÉGE

Előfordulhat, hogy a gyógyfürdőkúra közben a beteg panaszai jelentősen fokozódnak, ez a jelenség fürdőreakció néven ismert. Általános tünete a rossz közérzet, fáradékonyság, fejfájás, bágyadtság, álmatlanság, ingerlékenység, étvágytalanság, szapora pulzus és néha hőemelkedés. Helyi tünetként még a fájdalmak súlyosbodása, ízületek megduzzadása is előfordulhat. Leggyakrabban a 3-5. fürdőt követően, de előfordulhat, hogy korábban, vagy csak később jelentkeznek a panaszok. Ezek rendszerint néhány nap alatt lezajlanak, de előfordul, hogy hetekig is elhúzódnak. Ilyenkor az orvosnak kell eldöntenie, hogy „fürdőreakcióról” van-e szó. Ha igen, vagy a tünetek erősödnek, a víz hőfokának és a fürdés időtartamának csökkentését rendelheti el.
A gyomor, a bél vagy női szervek betegsége miatt folytatott fürdőkúrával kapcsolatosan ezeken a szerveken is jelentkezhetnek a reakció kellemetlen tünetei.

balneo4

BALNEOLÓGIA MAGYARORSZÁGON

Magyarország kiváló hidrogeológiai helyzete a Pannon-tenger maradványának köszönhető. A Dunántúlon és Budapesten található források zömében kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátot tartalmaznak, míg az Alföld alatti források konyhasós alkalikus jódos-brómos gyógyvizet adnak.
A kénben leggazdagabb ásványvíz Mezőkövesden, Harkányban, Csisztapusztán és Balfon található. Konyhasót pedig legnagyobb mennyiségben a tamási és a sárvári ásványvízben mutattak ki.

BALNEOGELLÉRT

Felhasznált irodalom: Egészségügyi ABC. Medicina Könyvkiadó, Budapest, 1974.