A növények víz, oxigén és napfény segítségével szintetizálják a számukra életfontosságú tápanyagokat. Ezért ezt a tömény fény-esszenciát nem is szabad kitenni mesterséges fényhatásnak vagy ártó sugárzásoknak.

Ahogyan a homeopátiás szereket is távol kell tartanunk bizonyos elektromos szerkezetektől, úgy az illóolajoknak is találjuk meg energetikailag semleges tárolóhelyüket, messze a mikrohullámú sütőtől és a számítógéptől. Sötét üvegcsében tárolva megőrzik illatukat és egészségügyi hatásaikat akár több éven keresztül is!

aromatherapy_610px-610x387

A három aranyszabály

 1. Az illóolajokat kisgyermekektől tartsuk távol, mert bár természetes anyagok, nagyon tömény kivonatai  a legkülönbözőbb hatóanyagoknak. 
 2. Hígítás nélkül ne kerüljenek a bőrre!
  Bázis-, azaz hordozóolajból bőséges a választék. Használhatunk bármilyen, 100%-os növényi olajat, mint például az argánolaj.
  A két kivétel: a levendula és a teafa illóolaja hígítás nélkül is alkalmazható. 
 3. A citrusgyümölcsök héjából kinyert illóolaj fototoxikus hatásai révén reakcióba lép a napfénnyel – ez bőrfoltosodást is okozhat. Használatuk után 12 órán keresztül ne tegyük ki napsütésnek az érintett bőrfelületet!

Biztonság? Bőrteszt!

Különféle illóolajok egyes személyeknél érzékenységet, esetleg allergiás tüneteket válthatnak ki.aroma3 Ezért amikor egy illóolajat először használunk, ajánlatos előtte 24 órával egy bőrtapaszos tesztet végezni.
A növényi olajban hígított 1%-os illóolajból tegyünk egy keveset a bőrünkre az alkarunk belső felére (ahonnan vért vesznek analízisekhez), és fedjük le tapasszal. Várjunk 24 órát, hogy kiderüljön, vált-e ki valamilyen kellemetlen reakciót.

A hígítás módja

spa and aromatherapyAz általános ajánlott hígítás az illóolajok számára 0,5–2%Homogén keveréket alkotnak a növényi vajakkal és olajokkal, alkohollal, előregyártott kozmetikai alapokkal vagy készítményekkel.
1 ml illóolaj kb. 30 csepp, de ez függ az olaj sűrűségétől és a cseppentő típusától is. A legbiztosabb adagolás fecskendővel vagy beosztásos pipettával lehetséges.

Az aromakonyhában 20 ml növényi olajba ne tegyünk többet 5-6 cseppnél, s abból is egyszerre 1 teáskanálnyinál többet ne használjunk! Mindegyik illóolaj baktériumölő, de van vírusölő (eukaliptusz) és gombaölő (borsmenta, kakukkfő) hatású is. Némelyek hatnak a hormonháztartásra (ánizs, kömény, levendula), némelyek nagy adagban görcsöt okoznak, így epilepsziásoknak tilos adni (ilyen a kakukkfő, a rozmaring, a zsálya). Várandós anyukáknak tilos a zsálya-, a bazsalikom-, a majoránna- és a borókaolaj használata.

aromatherapy-massage-therapy-wantagh-long-island

A biztonságos felhasználás 13 pontja

 • Tároljuk az illóolajokat sötét színű üvegben, napfénytől védve és légmentesen lezárva. Kerüljük az érintkezést a műanyag tárgyakkal, festett vagy lakkozott felületekkel.
 • Az előírtnál nagyobb mennyiség használata nem fokozza jótékony hatásukat.
 • A szem környékén csak nagy hígításban (kb. 0,05–0,5%), nyálkahártyára, nyílt sebre egyáltalán ne használjuk.
 • Belsőleg csak erre a célra előállított illóolajokat használjunk, és csak szakember felügyeletével.
 • A túlzott használat a bőr érzékenyítéséhez vezethet. Az először használandó illóolajjal végezzünk tesztet, hogy biztosak legyünk, nem vált ki nem kívánt hatásokat. Ha a bőr irritálttá válik, töröljük le az érintett felületet egy növényi olajjal.
 • Egyes illóolajok fényérzékenyítő hatásúak, mint például a grapefruit, a citrom, a mandarin vagy a narancs illóolaja. Az ilyen fényérzékenyítő illóolajok használata után legkevesebb 4 órán keresztül ne tegyük ki bőrünket napsugarak hatásának.
 • Habár sok olyan illóolaj létezik, mely ártalmatlan a terhesség és  a szoptatás időszakban, ajánlatos az orvos vagy az aromaterapeuta véleményét kikérni, mielőtt ebben az időszakban bármilyen illóolajat használnánk.
 • Legyünk nagyon elővigyázatosan, mikor gyerekeknek szánt készítményekbe használunk illóolajakat, csak a leggyengédebbeket használjuk és csak kis adagban, az általában ajánlott mennyiség felét.
 • Illóolaj lenyelése esetén tilos hánytatni, itassunk meg az illetővel egy pohár tejet vagy pár kanál növényi étolajat és forduljunk sürgősen orvoshoz!
 • Ne hagyjuk felügyelet nélkül a párologtatókatgyertyákat, aromalámpákat, ne helyezzük őket gyúlékony tárgyak közelébe (függöny, fatárgyak, ruházati cikkek), és lefekvés előtt mindig oltsuk el  mindet.
 • Az asztmás, epilepsziás és egyéb bántalmakban szenvedő személyek kerüljék egyes illóolajak használatát.
 • Ne helyettesítsük a hivatalos egészségügyi személyzet, orvos által előírt kezelést illóolajok használatával! Ha gyógyszeres vagy homeopatikus kezelés alatt állunk, beszéljük meg kezelőorvosunkkal, mielőtt illóolajokat használnánk.
 • Az illóolajokat tartsuk a gyerekektől elzárva!