Tegyük rendbe a fogalmat!

Manapság annyi termék sorolt be a piacra illóolaj megnevezés alatt, hogy aki tapasztalati úton szeretne megismerkedni evvel a tradicionális gyógyászati metódussal, megilletődötten távozhat a színről. Mert nem minden gyógyít és egészséges, ami illatozik, még ha profi barna üvegfiolába is zárta a gyártó.

Berber Beauty olajokGyakorta találhatunk a piacon hamisítványokat, amelyeknél fennáll a szintetikus vegyi anyagokra való irritáció lehetősége. Nem kellemes tünete ennek például a kontakt dermatitisz, avagy népies nyelven a csalánkiütés, ami zavaró következménye a szintetikus illat- és adalékanyagok kozmetikumainkba való gátlástalan beleturbózásának.

De mik akkor az illóolajok?

Az illóolajok akár több száz, a természet által előállított vegyület illatos elegyei, melyek egyike-másika serkentő, némelyik pedig nyugtató hatással van az emberi szervekre és az idegrendszerre.

Eredetük a növények leveles hajtásaiban, virágzatában vagy gyümölcstermésének héjában van. Forró gőzzel eresztik át a növényi részeket („tüzes égetés” vagy lepárlás), majd a felszálló meleg párát, amiben már az illó növényi aromák is jelen vannak, lehűtik. A víz és az illóolaj fajsúlykülönbsége miatt a lecsapódó folyadékelegy végül szétválik. A víz tetején úszik a gyógyító esszencia, amelyet lefejtenek a felszínről. A virágszirmokba rejtett kompozíciókat is ki tudjuk nyerni, ez esetben a virágszirmokat olajjal átitatott lapra terítik. Az érési idő folyamán az illó anyagok az olajba oldódnak, amiből azután alkohol segítségével kiválasztják az illóolaj tartalmát.